Yhteiskunnan uudistamisen festivaalin Naantali 24h:n ohjelma julki

Uusi arkkipiispa Tapio Luoma ja esseisti Silvia Hosseini avaavat Naantali 24h -festivaalin, jonka työpajoissa luodaan yhteensä 30 tulevaisuusteesiä päättäjille.

Luoma_Hosseini.jpg

12.–13. kesäkuuta ensimmäistä kertaa järjestettävä yhteiskunnan uudistamisen festivaali Naantali 24h kokoaa Suomen tulevaisuuden suurten kysymysten ääreen yli sata vaikuttajaa taloudesta politiikkaan ja teknologiasta kulttuuriin. Tapahtuman järjestävät yhdessä Naantalin kaupunki, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Alma Talent ja Miltton. Ensimmäisenä vuonna tapahtuman teemana on luottamuksen rakentaminen ja dialogin paluu.

Festivaali alkaa kahdella keynote-puheella. Luottamuksen teemaa omista näkökulmistaan pohtivat uusi evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma sekä esseisti Silvia Hosseini. Luoma asetettiin virkaansa Turun tuomiokirkossa kesäkuun kolmantena, joten kyseessä on yksi uuden arkkipiispan ensimmäisistä julkisista esiintymisistä. Toinen puhuja Silvia Hosseini julkaisi kiitetyn esseekokoelmansa Pölyn ylistys (Savukeidas) helmikuussa.

Arkkipiispan ja esseistin alkusanojen jälkeen Naantali 24h -festivaalin noin 150 osallistujaa jakautuvat kymmeneen työpajaan, joissa sukelletaan Suomen tulevaisuuden suuriin kysymyksiin iltapäivän ajan yllättävissä kokoonpanoissa.

Työpajojen teemat ovat: Luottamuksen yhteiskunnan rakennuspalikat ja vallan uusjako; Osaamisen ja koulutuksen tulevaisuus; Työn ja työllisyyden tulevaisuus; Elinkeinoelämän ja Suomen kilpailukyvyn kohtalonkysymykset; Suomen rooli Euroopassa ja maailmassa; Suomen vastuu kestävässä kehityksessä ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä; Tulevaisuuden elämänlaadun oikeat mittarit; Kaupunkien rooli Suomessa ja globaalisti; Yhdenvertaisuuden toteutuminen yhteiskunnassa, kaikkien tasavertaiset mahdollisuudet; Digitalisaation, robotisaation ja tekoälyn vaikutukset ja mahdollisuudet.

Kukin työpaja muodostaa omasta teemastaan kolme tulevaisuusteesiä, jotka esitellään festivaalin toisen päivän aamuna Naantaliin saapuvalle päättäjäpaneelille. Paneeliin osallistuvat Katri Kulmuni (kesk), Sanni Grahn-Laasonen (kok), Simon Elo (sin), Ville Skinnari (sd), Touko Aalto (vihr), Li Andersson (vas), Laura Huhtasaari (ps), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd). Paneeli välitetään suorana lähetyksenä Iltalehden ja Kauppalehden nettisivuilla.